• Joan Bieger Zichtbare Onderneemster
 • Zichtbare Onderneemster Twitter
 • Joan Bieger Love Tribe

coaching onderneemsters         vrouwelijke onderneemster coaching haarlem   coach voor therapeuten  zichtbaar worden als zzp

zichtbare onderneemster   zichtbaar worden haarlem  zichtbaar worden heemstede

Admin
Aug 3, 2017

Oefening 1: Food for thought

0 comments

 

In 7 Stappen een leven zonder eet- en gewichtsproblemen

 

Veel, zo niet alle vrouwen die bij mij in de praktijk komen die moeite hebben met hun gewicht & hun eetproblemen denken in 1e instantie dat ze meer wilskracht moeten hebben, harder hun best moeten doen.

Als ze maar weer maandag op dieet gaan, of als ze juist meer zouden eten & zouden stoppen met snoepen of overgeven. Dan lukt het eindelijk. Maar tot nu toe is dat niet gelukt.

Misschien zo ook bij jou.

Waar denk jij dat het door komt dat je niet het figuur hebt wat bij jou past, niet het gewicht dat je graag wilt? Dat je steeds met eten bezig bent? Vul de onderstaande vragen eens in:

1) ik heb niet genoeg wilskracht 2) ik moet meer sporten 3) ik moet met een dieet beginnen 4) ik weet het niet 5) het zit in de familie

6)

 

Patronen, gedrag, eetpatronen hebben al snel de neiging een gewoonte te worden: elke dag om 17 uur snacken als je thuiskomt, altijd iets eten als je bij de t.v. zit. Teveel eten als je partner er niet is, enzovoort. Het zogenaamde Pavlov effect: een bepaalde situatie roept iets in je op, en daar handel je naar. Zoals het belletje bij het hondje Pavlov, een kwijlen en eten opriep.

Vaak zit er naast veel gewoontegedrag, nog iets onder jouw eetproblemen. Waardoor je misschien gaat eten als je gestresst bent, of je druk maakt om iets wat iemand heeft gezegd, dat je je verveelt, of onrustig voelt.

Misschien ben je opgevoed met de gedachte dat je niet moet huilen, niet verdrietig mag zijn, en dat je daarom niet gewend bent om met je gevoelens om te gaan. Je hebt het niet geleerd.

 

Misschien klinkt het raar, en voel je je ongemakkelijk als je dit leest. Dat snap ik best, tenslotte is dat wat we vaak lezen en op t.v. zien. Dat het allemaal om wilskracht gaat. Ik zie echter een heel ander beeld bij mij in de praktijk.

 

Food for thought: “Afvallen heeft níéts met wilskracht en hard werken te maken – maar juist met zachtheid en jezelf leren liefhebben, voor jezelf zorgen, je zelf op de 1e plaats gaan zetten. Hoe zou het zijn als je dat eens probeert in plaats van met weer een KNAL-dieet of met heel erg op eten gaan letten?

Schrijf eens voor jezelf op waar het bij jou aan zou kunnen liggen. Ook als je al een tijdje bezig bent, en je merkt dat je graag nog een betere relatie met eten, je lichaam, je gewicht zou willen hebben.

 

Laatst zei een client de praktijk: 'ik ben eigenlijk mezelf beter aan het leren kennen hierdoor'. Mooi toch!

New Posts
 • Admin
  Aug 3, 2017

  Eetproblemen hebben met een viertal schakels te maken: 1. Hoog gevoeligheid 2. Eten, bewegen 3. Mindfulness (aandacht hebben voor hoe je je voelt, hoe je reageert etc.) 4. Saboterende gedachten / sterke innerlijke criticus ze horen bij elkaar & zijn onlosmakelijk met je eetprobleem verbonden. Ze bepalen hoe je in het leven staat, hoe je zelf beeld is, en hoe tevreden en blij je bent. Het is als een radar, het hoort allemaal bij elkaar, en past naadloos in elkaar. Als 1 van die schakels ontbreekt, blijf je in de eetproblemen. Als je niet met je empatische vermogen weet om te gaan, als je niet van jezelf weet dat je (hoog) gevoelig bent & heel veel emoties van anderen oppikt - dan blijf je je gevoelens dempen met eten of juist niet eten Als je niet voor je zelf leert te zorgen - niet gezond leer te bewegen en te eten. Dan blijf je eten als straf of beloning zien Als je niet leert om aandacht te geven aan wat er in je leeft, en je stress-niveau omlaag weet te halen Dan blijft eten een manier om jezelf op de 1e plaats te zetten! Als je niet leert om de criticus, de innerlijke saboteur leert waar te nemen, te verzachten en te omarmen dan blijf je geloven dat JIJ dat bent - en heb je eten nodig om die pijn van continue aanvallen op jezelf weg te eten. Of gebruik je juist het eten om jouw een gevoel van in 'control' te geven, je denkt dat dat je een gevoel van macht en kracht geeft, omdat je niet van binnen durft te voelen hoe kwetsbaar je je eigenlijk voelt. Lieve vrouw, hoe lang ga je deze weg nog bewandelen? Hoe ziet jouw leven eruit als je dit nog 1, 3, 5 of 10 jaar blijft doen? Stel jezelf dat echt eens voor. Sluit even je ogen. En stel dat je zo doorgaat. Je pakt niet je probleem aan, maar blijft het wegstoppen. Zie hoe je over 1 jaar nog meer weegt, of juist nog veel minder weegt Over 3 jaar, vinden je kinderen je geen leuke moeder meer en over 5 jaar heb je zo weinig vertrouwen en respect dat je steeds meer terugtrekt Je schaamt je zo voor jezelf en je lichaam... En dat terwijl je ooit als mooie, blije, baby geboren werd, denk terug aan dat moment, dat je op de wereld kwam....zo mooi, lief, zacht en klaar om te leven! Dit moment kan je altijd terugpakken: in het hier en nu. Ga ervoor, net als Inge, net als vele anderen - die nu wel bevrijd zijn. Ook jij kan dat. Met de 7 stappen: een beproefde methode die jou bevrijd van eet en gewichtsproblemen. Ook al geloof jij het misschien nog niet zelf. En zegt jouw saboteur nu op de achtergrond: Ja, maar jij hebt al zoveel geprobeerd Ja, maar bij jou werkt het toch niet Jij bent zo'n sukkel Zou het kunnen dat jouw saboteur eigenlijk stiekem bang is, en niet de controle wilt verliezen. Dat die zich daarom uit alle macht verzet, niet weer een teleurstelling wilt, niet weer .... Neem het rustig in je op wat je nu net hebt gelezen.
 • Admin
  Aug 3, 2017

  Het beeld wat we van onszelf hebben klopt vaak niet. Dagelijks ontmoet ik vrouwen in de praktijk die zichzelf niet mooi vinden. Die een hele rij weten op te noemen wat er niet mooi is aan hun lichaam of karakter, wat er beter en anders moet. Heb jij dat ook? Dat eeuwige stemmetje die je vertelt dat je: Toch nog meer moet sporten beter moet opletten met eten, of juist meer eten Aardiger tegen die vriendin moet zijn, je kinderen beter moet opvoeden, enzovoort. Het is ons ego, die dol is op problemen en zich altijd concentreert op wat je niet hebt. Het beste is om dit niet eens zo persoonlijk te nemen, maar het te leren waarnemen, en te zien voor wat het is: een angstig stemmetje dat ooit ontstaan is, en dagelijks bezig is met jou om te turnen in Miss Perfect. Dat je je daardoor eigenlijk nooit echt tevreden voelt, vervuld, blij & dankbaar met wat je allemaal bereikt en gedaan hebt, dat vergeet het ego. "Alles waar we op focussen groeit" - dat laat dit ‘Awareness filmpje ’ heel mooi zien. Ik wil je dan ook vragen om de komende week écht – maar dan ook écht – eens te focussen op wat er goed is aan jou. Oefening: Door welke bril kijk jij? Dit kan je letterlijk ervaren door een donkere bril op te zetten, en die als die van het ego beschouwen, en som dan eens allemaal op wat er niet goed aan je is. Zeg het ook hardop, doe het eens bewust. En ervaar hoe dat voelt. Merk op dat je dit nóóit maar dan ook nooit tegen een vriendin zou zeggen, en toch zeg je het dagelijks tegen jezelf. Merk op wat dat met je doet. Vervolgens zet je een roze bril op (in de praktijk heb ik ook letterlijk 2 verschillende brillen liggen) – en bestempel die als de bril van liefde. Hoe zou je naar jezelf kijken als je door de ogen van liefde naar jezelf zou kijken. Weet je nog hoe het is als je net verliefd bent? Zet je roze bril op, loop naar de spiegel, kijk door de ogen van liefde naar jezelf en zeg hardop wat je waardeert aan je lichaam, aan jezelf. Merk op wat dat met je doet. En als het bevalt😊 maak dan heel bewust de keuze: VANAF NU KIJK IK NAAR MEZELF DOOR DE OGEN VAN LIEFDE. EN KIES IK DAAR STEEDS OPNIEUW VOOR. Onthou dat alles waar je je op focust groeit. En dit is geen luxe oefening, een slecht zelfbeeld kost je heel veel. Wat kost jouw slechte zelfbeeld jou? Het stemmetje die steeds zegt wat er nog beter moet, af moet, niet goed is? Ben jij daardoor happy aan het einde van de dag? Vervuld, tevreden? Ik wens jou een heel mooi zelfbeeld, ik weet zeker dat de hele wereld daardoor een mooiere wereld wordt! Liefs, Joan
 • Admin
  Aug 3, 2017

  Als je eetproblemen hebt of hebt gehad, ben je vaak gewend om kritisch met jezelf om te gaan. Vaak wil de saboteur in jou dat je sneller, beter, harder gaat. Ook heb je waarschijnlijk de neiging om je aan te passen, om afhankelijk van de goedkeuring van anderen te zijn. En zoek je antwoorden, goedkeuring, buiten je. Het geeft veel kracht om ook je eigen antwoorden te kunnen vinden. Een mooie oefening daarvoor is onderstaande oefening: je gaat hier contact maken met je toekomstige zelf. Dit deel in jou is jouw Ware Ik. En met name je Toekomstige zelf is het deel in jou die vaak vanuit vertrouwen en rust leeft. Je kan haar mooie vragen stellen. Hieronder deel ik een meditatie met jou, waardoor je vragen aan haar kan stellen. Meditatie om bij je eigen antwoorden te komen. Ga op een rustige, fijne plek zitten, sluit je ogen, en neem even rustig de tijd om te ‘landen’. Laat je aandacht naar je buik zakken, naar je benen & voeten. Stuur bewust naar je aandacht naar beneden in plaats van dat je aandacht in je hoofd zit. Verleg het centrum van je aandacht naar een diepere wijzere plek in jezelf. Leg 1 hand op je hart & 1 hand op je buik, voel hoe je billen op de stoel/bank rusten en volg een paar keer langzaam je ademhaling. Merk op hoe je je op dit moment voelt. En benoem die gevoelens hardop.Voel dan wat voor lichamelijke sensaties je in je lichaam voelt. En benoem ook die (hardop). Neem de tijd om echt even in je lichaam te voelen. Misschien voel je twinkeling in je buik, een spanning in je borst, veel energie in je hoofd. Of een ademhaling.Je kan hier zoveel tijd voor nemen als je wilt. Vervolgens merk je op wat voor gedachten je waarneemt. En zeg je gedachten hardop.Neem waar, zonder iets als een stoorzender te beschouwen. Het komt voorbij, en het gaat ook weer.Vervolgens laat je je ademhaling iets langzamer gaan, je voelt hoe je meer ontspant, meer ruimte krijgt, afstand van je gevoelens & gedachten. Merk op wat dat met je doet. En benoem dat ook hardop. Vervolgens stel je je voor dat je in de natuur bent, je bent op je lieveling plek. Ja, dit is echt je lievelingsplek, hier kom je tot rust, hier geniet je van de natuur, van jezelf zijn, hier hoef je helemaal niets. Je kijkt om je heen, en neemt met je zintuigen alle mooie plekjes op. Je ruikt, je kijkt, je voelt aan een bloem of blaadje. Je trekt je schoenen uit, loopt lekker op blote voeten. Misschien ga je op je rug liggen, spring je in het water. Je wiegt misschien wat met je heupen als je loopt, of je wiebelt met je tenen. Geniet met al je zintuigen, met je hele lichaam van de mooie plek waar je bent. En terwijl je doorgaat met genieten van die mooie plek, jouw veilige plek, jouw geniet plek zie je iemand aan komen lopen. Je neemt haar langzaam in je op. Ze komt steeds dichterbij, en je ziet dat het je Toekomstige zelf is. Zij is een versie van jou die je over 10 / 20 jaar bent. Je neemt haar langzaam in je op. Wat straalt zij uit? Wat zie je in haar wat je nu al deels leeft maar nog niet helemaal? Wat voor kleren draagt zij? Wat voor energie heeft zij? Dit is jouw toekomstige zelf. Laat haar energie helemaal door jou heen stromen. Geniet van haar. Voel haar in je lichaam, waar voel je haar in je lichaam? Je kan altijd naar deze plek in je lichaam gaan, en haar dan ook voelen. Vraag haar dan een vraag die nu in je leeft. Misschien wil je graag weten hoe je beter voor je zelf kan zorgen? Welke vakantieplek fijn voor jou is. Of welke andere vraag ook maar. En schrijf dan op wat zij voor antwoord geeft. Je kan haar uiteraard meerdere vragen stellen. En train jezelf om eerst HAAR om een antwoord vragen in plaats van mensen in je omgeving. Zij heeft de meeste kennis van jouw pad, jouw verleden, jouw diepste verlangens, jouw hele plaatje. Iets wat iemand anders nooit kan hebben. Als je klaar bent met de vragen stellen die je graag wilt stellen aan haar, kijk je haar in de ogen, en zie je dat ze een cadeautje voor jou heeft in haar handen. Je pakt het cadeautje aan, en kijkt naar wat het cadeautje is. Je weet meteen wat ze daarmee bedoelt, en je neemt dit beeld mee in je dagelijkse leven. Je kan dan langzaam je ogen open, en weer terugkomen in de ruimte. Belangrijk: VOER het antwoord wat je hebt gekregen ook uit. De neiging is soms om toch weer vanuit je kleinere zelf te handelen. En wil je de vrouw worden die je bedoeld bent om te worden, dan is het belangrijk dat je ook acties doet die in lijn zijn met haar, met jouw toekomstige zelf. Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden van jouw toekomstige zelf. Deel je ze met ons?
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now